گزارشی در مورد وضعیت زینب جلالیان، زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام

 

کمیته گزارشگران حقوق بشر : گزارشی در مورد وضعیت زینب جلالیان، زندانی کرد محکوم به اعدام

در روزهای اخیر، بر اساس گزارش سازمان دیده‌بان حقوق بشر کردستان مراجعه‌ی خلیل بهرامیان وکیل زینب جلالیان، زندانی سیاسی کرد به زندان‌های کرمانشاه بی‌نتیجه بوده و مسئولین زندان از انتقال وی به مکانی نامعلوم خبر داده‌اند.

بر اساس این گزارش، خلیل بهرامیان با موافقت معاون دادستان و دادسرای کرمانشاه به زندان «دیزل‌آباد کرمانشاه» و در ادامه به زندان زنان «کانون اصلاح و تربیت» مراجعه کرد اما موفق به ملاقات با این زندانی سیاسی نشد. مسئولان زندان کانون اصلاح و تربیت در نهایت اعلام کردند زینب جلالیان یک‌ماه پیش توسط ماموران آگاهی کرمانشاه به «مکانی نامعلوم» منتقل شده است.

وضعیت نامشخص این زندانی سیاسی محکوم به اعدام موجب نگرانی گروه‌های مدافع حقوق بشر شده است. در آذرماه سال جاری حکم اعدام زینب جلالیان به اتهام «محاربه» و «همکاری با گروه کرد پژاک» صادر و در دیوان عالی کشور تایید شد.

این درحالی است که این زندانی سیاسی، از دو سال پیش در زندان به سر می‌برد و بر اساس گزارش‌ها، در دادگاهی «چند دقیقه‌ای» و «غیرعلنی» به اعدام محکوم شده است.

پدر زینب جلالیان در گفتگویی با تکذیب «فعالیت مسلحانه‌ی فرزندش» ابراز داشت وی در حالی که قصد بازگشت به منزلش را داشت در نزدیکی کرمانشاه بازداشت و به وزارت کشور تحویل داده شد. گفتنی است دختر دیگر خانواده جلالیان نیز از حدود هشت سال پیش مفقود شده و هیچ اطلاعی از وضعیت وی در دسترس نیست.

سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق بشر از اتهام محاربه، به عنوان بهانه‌ی حاکمیت ایران برای اجرای خواسته‌های سیاسی‌اش به ویژه در قبال «اقلیت‌ها» یاد می‌کنند.

به گفته پدر زینب جلالیان، وی به اتهام خروج غیرقانونی از کشور به «یک ‌سال حبس» محکوم شد اما پس از انتقال پرونده به دادگاه انقلاب، حکم اعدام برای این زندانی سیاسی صادر و سپس در دیوان عالی کشور تایید شد.

در آذرماه سال جاری، جمعی از فعالان حقوق بشر با برپایی کمپینی با عنوان «کارزار نجات زینب» نسبت به صدور حکم اعدام برای این زندانی سیاسی و سایر متهمانی که به اعدام محکوم شدند اعتراض کردند.

ایران در حال حاضر از نظر شمار اعدام‌ها در جهان بعد از چین در جایگاه دوم قرار دارد. در سال ۲۰۰۸ بیش از ۳۴۶ نفر در ایران اعدام شدند. بنا بر گزارش‌ها بعد از انتخابات ریاست جمهوری در ایران از ماه جون ۲۰۰۹ بیش از۱۵۰ نفر اعدام شده‌اند.

بر اساس گزارش نهادهای مدافع حقوق بشر، در حال حاضر ۲۱ نفر از فعالان کرد در ایران به اعدام محکوم شده‌اند. وضعیت زینب جلالیان به دلیل بی‌اطلاعی از محل نگهداری و تایید حکم اعدام او در دیوان عالی کشور نگران‌کننده است. گفتنی است در بهمن‌ماه، پس از رسیدگی دوباره به پرونده عدنان حسن‌پور، روزنامه‌نگار و فعال مدنی که پیش از این به اعدام محکوم شده بود، حکم ۳۱ سال زندان به او ابلاغ شد.

این درحالی است که دو فعال کرد اهل بابوکان، به نام‌های محمد امین عبداللهی و قادر محمدزاده که پیش از این به ۲۰ و ۲۳ سال حبس محکوم شده بودند، در دادگاه تجدیدنظر با حکم اعدام روبرو شدند.

احسان فتاحیان در ۲۰ آبان‌ماه سال جاری در زندان سنندج اعدام شد. وی دادگاه بدوی به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شده بود که پس از اعتراض به حکم و ارجاع آن به دادگاه تجدیدنظر، با حکم اعدام مواجه شد.